Jeśli chodzi o ten typ ciasta, to jeszcze nie miałam przyjemności go robić/próbować. Dobrze, że już tą lukę mam zapełnioną w moim kulinarnym świecie.
Tarta to pomysł na bardzo smaczne i szybkie ciasto.
Przepis na tartę z jeżynami
Ciasto:
- 1 jajko
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Pozostałe:
- 4 średnie jabłka lub gruszki (ilość taka, by przykryć ciasto)
- 1 budyń (+składniki do wykonania, tj. mleko, cukier)
- 1 miseczka jeżyn, ja dodałam też malinki
- 5 łyżeczek cukru wanilinowego
Jako że z tartą dopiero zaczynam swoją przygodę, trzymałam się przepisu z bloga Bizneswoman w kuchni.
Wykonanie:
1. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy cukier puder, jajko, masło (w temperaturze pokojowej) i proszek do pieczenia. Wyrabiamy. Ciastem obklejamy formę ( jeszcze nie mam specjalnej formy do tarty, więc ja swoje ciasto upiekłam w małej, okrągłej blaszce) i nakłuwamy widelcem. Wkładamy na około 10-15 min do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Środek formy możemy obciążyć, aby nie porobiły się górki z ciasta, ale nie jest to konieczne. Ja oczywiście zapomniałam o obciążniku, ale rzeczywiście nie było masakry i troszkę tylko przygniatałam cisto przy układaniu owoców.
2. Jabłka kroimy na małe plasterki. Przygotowujemy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, możemy wziąć ok 100 ml mleka mniej, aby budyń był bardziej gęsty.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika, wykładamy jabłka, posypujemy je cukrem waniliowym, wylewamy budyń, a wierzch dekorujemy jeżynami.
Wkładamy znów do piekarnika i zapiekamy około 25 minut.
Jak dla mnie pomysł bomba i już zaczęłam obmyślać kolejne połączenia owoców i kremów.
Tak prezentowało się moje ciasto po wyjęciu z piekarnika, oczywiście nie mogłam się już doczekać i bardzo "mądrze" ukroiłam sobie kawałek ciasta, po to by zaraz zaczął wypływać budyń. Oczywiście nic się nie zmarnowało hehe :)
Pozdrawiam i mam nadzieję, że pomogłam tym, którzy jeszcze nie piekli tarty, a ci którzy już mają kilka na swoim koncie proszę o cenne wskazówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz