wtorek, 23 maja 2017

Ciasto rabarbarowe z pianką

Nadeszła wspaniała pora na rabarbar. Uwielbiam kompot z tego ... no właśnie nie owocu, a o dziwo warzywa."Rabarbar - inaczej rzewień - to bylina, która jest warzywem. W kuchni zastosowanie znalazły części liści, nazywane ogonkami liściowymi. Mają charakterystyczny kwaskowaty, cierpki smak i są koloru różowego, czerwonego lub zielonego. Im czerwieńszy rabarbar, tym słodszy smak. Właśnie ze względu na walory smakowe mogą pojawiać się wątpliwości, czy rabarbar jest warzywem."(http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/rabarbar-owoc-czy-warzywo-wlasciwosci-lecznicze-rabarbaru_41562.html)

Kiedy pojawia się sezon na truskawki, mieszam je z rabarbarem i robię dżem, który idealnie pasuje do naleśników.

Ostatnio nabrałam chęci na kruche ciasto. Zmodyfikowałam przepis na jabłecznik i oto efekt:





Przepis na kruche ciasto z pianką i rabarberem

Składniki na ciasto na dużą blaszkę:

3 szklanki mąki
1 margaryna "Kasia" (250g)
1 cukier wanilinowy
5 żółtek
0,5 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Pianka:

5 białek
szczypta soli
1 szklanka cukru
1 kisiel cytrynowy (lub według uznania)

Masa owocowa:

700g rabarbaru
8 łyżek cukru
2 proszki budyniu waniliowego


Wykonanie:

Mąkę przesiać, dodać margarynę, cukier, sól, żółtka i wodę (w razie potrzeby więcej). Ciasto wyrabiać rękami i podzielić na 2 części (2/3 i 1/3), schłodzić w zamrażarce (najlepiej dzień wcześniej). Większą kulkę potrzeć na tarce i rozłożyć wiórki na przygotowanej blasze z papierem do pieczenia. Rozklepać palcami, albo łyżką. Piec w piekarniku 20 minut w 180 C, a następnie ostudzić.
Rabarbar pokrojony w kawałki gotować z cukrem przez kilka minut a następnie dodać budynie, które zagęszczą otrzymany kompot, następnie masę należy wystudzić.
Białka ubić z solą, powoli dodać cukier i kisiel (ew. budyń).
Na wystudzony spód wyłożyć masę rabarbarową, piankę i potartą resztę ciasta. 
Ciasto piec 40 minut w temperaturze 180 C. 
Kiedy ciasto będzie już chłodne, polecam na nie posypać cukier puder. Smacznego :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz