Sałatka z selerem konserwowym.
Składniki:
- 5 jaj
- 2 łyżki majonezu
- ok. 6 plasterków szynki
- 1 mała puszeczka kukurydzy
- ok. 6 średnich ogórków konserwowych
- 1 słoiczek selera konserwowego (niteczki)
- pieprz do smaku, soli nie dodawałam, bo uważam, że składniki same w sobie są słone
Wiadomo składniki dobieramy dla siebie, więc jeśli macie chęć dajcie czegoś więcej/mniej. Niektórzy dodają jeszcze np. ananasa, czerwoną fasolę, pora, cebulkę.
Jajka gotujemy ok. 7 minut, później chłodzimy. Kiedy ostygną łatwiej się je kroi i nie powstaje pasta jajeczna po wymieszaniu z innymi składnikami. Szynkę kroimy w małą kosteczkę. Kukurydzę i selera odcedzamy. Czy też lubicie zalewę z kukurydzy??? Zawsze przy sałatkach ją wypijam. Ogórki kroimy w kostkę i żeby sałatka nie była zbyt wodnista, to wyciskamy troszkę. Dodajemy pieprz i majonez. Ja wszystko mieszam i ewentualnie robię pierzynkę z sera (ser trzemy na najmniejszych oczkach tarki). Choć widziałam, że niektórzy układają składniki warstwowo.
Wybaczcie jakość zdjęcia, ale robione na szybko telefonem.
A skąd wiem, że dobre? Współlokatorka poprosiła o przepis. Pozdrowionka Paulina :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz